Ossenhaas met rode wijnsaus

Ossenhaas met rode wijnsaus is echt overheerlijk, en ook nog makkelijk om zelf te maken. Lekker voor bij het kerstdiner of met oud en nieuw.

INGREDIËNTEN

500 Gram Ossenhaas
7 Sjalotjes Gepeld
400 Mililiter Rode Wijn
150 Mililiter Rode Port
1 Takje Rozemarijn
2 Takjes Tijm
2 Kruidnagels
2 Eetlepels Suiker
1 Eetlepel Olijfolie
125 Gram Kastanjechampignons
Maizena om te binden
450 Gram Aardappelpuree Het lekkerste natuurlijk zelfgemaakt
2 Teentjes Knoflook
0,5 Bosje Peterselie Fijn gehakt
Ossenhaas met rode wijnsaus

NOTITIES

Als de champignon nog niet in plakjes gesneden zijn, dan doe je dit als eerste. Bak de plakjes champignon daarna 5 minuten met een beetje olijfolie, bewaar ze na het bakken apart in een bakje.

Snij de sjalotjes doormidden en fruit ze in braadpan met een scheutje olijfolie. Voeg nu de suiker bij de sjalotjes en dit ongeveer 2 minuten samen. Schenk nu de rode wijn en de port erbij, voeg de kruidnagels, rozemarijn, tijm, peper en zout toe aan dit geheel en roer het goed door elkaar. Breng het tegen het kookpunt aan en daarna het vuur laag en leg het stuk ossenhaas in de rode wijnsaus. Laat dit ongeveer 15 minuten met deksel erop pocheren.

Haal nu de ossenhaas uit de braadpan en bestrooi deze met zout en peper naar eigen smaak.
Dit eenmaal gedaan kun je de ossenhaas gaan inwikkelen in aluminium folie. Leg nu de ingewikkelde ossenhaas in de oven op ongeveer 80 graden Celsius voor ongeveer een half uur.

Nu gaan we aan de slag met de rode wijnsaus. Schep de sjalotjes uit de pan en bewaar deze net als de champignons apart. Zeef de rest van de saus goed. Meng nu 1 eetlepel water met 1 eetlepel maïzena en roer dit goed tot het een mooi en stevig wit papje is. Breng de gezeefde rode wijnsaus weer aan de kook en voeg beetje bij beetje de maïzena aan de saus toe, tot dat de saus de gewenste dikte heeft.

Schep nu de champignons en de sjalotjes door de rode wijnsaus en verwarm deze nog een minuut mee. Snij de peterselie fijn en meng dit door de klare aardappelpuree. Pers de knoflook uit en voeg deze ook toe aan puree, breng deze op smaak met zout en peper.

Haal het vlees uit de folie en snijd in 8 plakken. Schep als eerste wat van de rode wijnsaus met champignons en sjalotjes op een mooi bord. Serveer met puree en 2 stukken ossenhaas. Nu kun je genieten van een overheerlijke ossenhaas met rode wijnsaus.