Hoe belangrijk is omega 3 voor je?

We horen elke keer weer dat vis eten zo gezond is, omdat er bepaalde stoffen in zitten die je anders niet binnen zou krijgen, zoals omega 3. Moet je echt een keer in de week vis eten? Wat nou als je dit echt niet lekker vindt? Zijn er ook andere manieren om dit stofje in je lichaam te krijgen?

Verkrijgen
Omega 3 is een essentieel vetzuur wat je lichaam gebruikt. Er is echter alleen een probleem, het lichaam kan deze stof zelf niet aanmaken, dus het moet uit het voedsel gewonnen worden. Toch zit Omega 3 niet alleen in vis, ook in noten, diverse margarines en oliën. Er zit voornamelijk een grote hoeveelheid in lijnzaadolie

Belangrijk stofje
Het belangrijkste wat Omega 3 doet is het beschermt je voor hart en vaat ziektes, verder zorgt het voor een goede bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert het een goed cholesterolgehalte. Ook helpt het bij het sporten en bij het leren. Verder werkt het ook goed voor vrouwen die zwanger zijn en bij het geven van borstvoeding. Het verzorgt namelijk de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van een kind. Als een sporter visolie gebruikt heeft hij minder snel last van zijn spieren en gewrichten en zorgt hij ervoor dat zijn lichaamsvet en vetgehalte afneemt. Kortom, het is dus een belangrijk stofje wat we dagelijks in moeten nemen om ons lichaam fit en gezond te houden.

Er zijn 3 soorten zuren te onderscheiden binnen Omega 3 namelijk: Alfa- linoleenzuur ook wel ALA genoemd. Daarnaast is er Eicosapentaeenzuur dit wordt afgekort met EPA en Docosahexaeenzuur DHA

Naast het eten van vis kun je ook speciale Omega 3 pillen slikken om de inname van het stofje te verhogen. Via zogenoemde gelpillen kan er extra visolie ingenomen worden.