Dieet met smoothie recepten

Lekker smoothies drinken en nog afvallen ook? Dat kan met het smoothie dieet. Waar veel diëten saaie of smakeloos voedsel voorschrijven is dat met het smoothie dieet wel even anders. Want zeg nou eerlijk, wat is er nou lekkerder dan een heerlijke, koel en zoete smoothie? Niets toch. In dit artikel zullen we bekijken hoe je kunt afvallen met smoothies.

Wat zijn smoothies?

Er zijn twee soorten smoothies: fruit smoothies en groene smoothie. Een fruit smoothie bestaat uit uitsluitend fruit (en een vloeistof) en een groene smoothie bestaat uit een groene bladgroente, fruit en een vloeistof.

Iedere smoothie heeft altijd een vloeistof als basis. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de smoothie niet te dik wordt en moeilijk drinkbaar. Meestal wordt gewoon kraanwater gebruikt als basis van de smoothie maar je kan ook wat creatiever zijn en er een andere vloeistof voor gebruiken. Veel gebruikte vloeistoffen zijn amandelmelk, kokosmelk en kokoswater. Het zal je opgevallen zijn dat gewone melk niet in dit rijtje staat, dat is niet zonder reden. Een groot gezondheidsvoordeel van smoothies is dat ze het lichaam ontgiften en van zuivel is bekend dat deze de detox-werking opheffen, zonde dus.

Een smoothie is het lekkerst indien deze koel wordt gedronken. Het is daarom handig om het water van te voren te koelen in de koelkast. Wat ook vaak gedaan wordt is gebruik maken van ingevroren fruit. Een andere optie is ijsklontjes aan de blender toevoegen om het geheel te koelen. Indien de ijsklontjes lang genoeg worden mee gemengd dan lossen die mooi in het geheel op of worden ze in ieder geval vermalen tot kleine stukjes die door een rietje passen.

Hoe maak je een goede smoothie

Als je wilt gaan afvallen met smoothies dan is het belangrijk dat je echte smoothies gaat maken. Een echte smoothie bevat alle vezels van de groene bladgroente en het fruit nog. Deze vezels zorgen voor een gevoel van verzadigding en voorkomen zo dat je tussen de maaltijden door de behoefte krijgt om te gaan snacken. De vezels zorgen er ook voor dat je spijsvetering en stoelgang tijdens het afvallen goed blijven verlopen zodat je geen last van obstipatie krijgt.

Om de vezels van de smoothie te behouden maak je deze met behulp van een blender. In de blender doe je gehele stukken bladgroenten en fruit. Alles wordt door de blender vermalen tot een mooie gladde massa waarin alle voedingstoffen, inclusief de vezels, bewaard zijn gebleven.

Tegenwoordig worden ook vaak de (slow)juicers aangeprezen. Een slowjuicer scheidt de vezels van het sap waardoor je een mooi sapje krijgt. Deze sapjes drinken wel makkelijk weg maar hebben als nadeel dat er geen vezels meer inzitten; deze vezels die je zo hard nodig hebt voor het gevoel van verzadiging. Een ander voordeel van vezels, met het oog op het afvallen, is dat het lichaam vezels in de darmen nodig heeft om afvalstoffen via de ontlasting te kunnen afvoeren. Dit is essentieel, aangezien er bij het afvallen vele afvalstoffen uit het lichaam vrij zullen komen. Zo kan het lichaam een teveel aan cholesterol afvoeren dankzij vezels in de voeding.

Afval smoothies

Wil je afvallen met smoothies dan kan je niet ieder willekeurig smoothie recept gaan pakken. Om af te kunnen vallen is het belangrijk dat je de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel weet te houden. Indien je pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt dan zal het lichaam steeds grote hoeveelheden insuline moeten aanmaken. Deze grote hoeveelheden insuline zijn onwenselijk, insuline is namelijk het dik maak hormoon, het zorgt ervoor dat het lichaam vet wil vasthouden en opslaan. Zo hebben diabetes patiënten vaak onderhuidse vetophopingen op de plek waar ze insuline spuiten.

De aangewezen smoothie soort om af te vallen is de groene smoothie. De groene bladgroenten zorgen ervoor dat je grote hoeveelheden voedingsstoffen binnen krijgt waardoor je geen tekorten krijgt en het lichaam niet zal gaan hunkeren naar voeding. Het fruit in de smoothie zorgt ervoor dat de smoothie lekker is om te drinken. Je kunt je voorstellen dat een spinaziesapje nou niet echt erg smakelijk zal zijn. Een nadeel van fruit is dat er suikers in zitten. Gelukkig zijn dit wel natuurlijke suikers en de vezels zorgen ervoor dat deze niet al te snel door het bloed opgenomen zullen worden. Het is echter wel zaak om het fruit met mate te gebruiken; niet meer dan nodig is om de smoothie op smaak te krijgen om zo de suikers zo laag mogelijk te houden.

Wat bij het smoothie dieet verder belangrijk is, is dat al je belangrijke voedingsstoffen wel terug te vinden zijn in de smoothies die je drinkt. Als je alleen maar groene smoothies zou drinken, bestaande uit groene bladgroente, fruit en vloeistof, dan zal je een tekort krijgen aan vetzuren en eiwitten. Dit is natuurlijk onwenselijk, aangezien je niet alleen wilt afvallen maar ook nog eens gezonder wilt worden van dit super gezonde dieet.

Het is daarom zaak dat er vetzuren en eiwitten aan de smoothies worden toegevoegd. Gelukkig zijn daar volop manieren voor. Een beproefde manier om gezonde vetzuren aan een smoothie toe te voegen is door er avocado aan toe te voegen, deze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en vetzuren. Verder kan je er hennepzaad aan toevoegen, hennepzaad is niet alleen rijk aan gezonde vetzuren maar ook een extreem goede bron van hoogwaardige eiwitten. Verder kunnen er zaden en noten aan de smoothies worden toegevoegd voor de gezonde vetzuren (wel lang en goed in de blender, dan wordt het goed fijn gemalen). Zaden en noten die gebruikt kunnen worden zijn chiazaad, gebroken lijnzaad, hennepzaad, walnoten en amandelen. Ook een eetlepel pindakaas zorgt voor de nodig eiwitten en vetzuren.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van gezonde oliën. Zo maakt kokosolie een smoothie lekker romig en geef je je smoothie een omega 3 boost met lijnzaadolie.

Voor extra eiwitten kan nog gebruik worden gemaakt van wei-eiwitpoeder. Dit is een vorm van eiwit dit erg hoogwaardig is; het bevat alle essentiële aminozuren die erg goed opneembaar zijn.