De basis van het Paleo dieet

Aan de voeding van tegenwoordig zitten veel toevoegingen, zoals suikers en allerlei conserveringsmiddelen. Het lichaam reageert daar niet altijd even goed op. Daarom hoor je ook steeds vaker dat mensen intolerant zijn voor allerlei voedingsstoffen, zoals gluten en lactose. Daarom bestaat er sinds heel wat jaren het Paleo dieet. Hierbij worden alleen pure producten genuttigd en andere dingen, zoals peulvruchten, juist gemeden. De naam schept een beetje verwarring. Bij deze manier van eten gaat het namelijk niet om afvallen, maar hier juist een levensstijl van maken.

Eten zoals in de oertijd
Bij het Paleo dieet gaat het dus om het nuttigen van onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en groenten. Vandaar dat op deze manier eten ook wel het ‘oerdieet’ wordt genoemd. Juist, eten zoals in de oudheid. Want het leven draaide toen om jagen en overleven en eten bereiden met allerlei mixen en zakjes was er toen niet bij. Eiwitten zijn hierbij vooral belangrijk. Dit versnelt je spijsvertering en hierdoor val je af. Ook worden dingen bij het Paleo dieet gemeden, zoals zuivel, frisdrank, voeding waar veel zout in zit, peulvruchten, zoetigheid, aardappelen en andere groenten met zetmeel. Hierdoor maak je onder andere insuline aan, waardoor je gewicht toeneemt.

Aanvulling van voedingsmiddelen
Het mag dus duidelijk zijn dat je bij het Paleo dieet veel mag eten. Echter is er ook een vrij lange rij van voedsel wat je allemaal moet laten staan. Voor veel mensen is dit geen probleem op het moment dat ze gewend zijn aan deze levensstijl. Echter kan er na verloop van tijd ook sprake zijn van een tekort aan een aantal voedingsmiddelen. Je mag bijvoorbeeld geen zuivel. Maar hoe kom je dan aan calcium voor je botten? Zorg in dit geval dat je de benodigde vitamines aanvult met supplement, druppels of poeder. Wanneer je echt lichamelijke klachten krijgt door het tekort, kan je ook wat aanpassingen aanbrengen in je eetpatroon. Het Paleo dieet heeft namelijk geen strenge voorschriften wat je dagelijks moet eten.

Welke gerechten zijn Paleo?
Maar welke gerechten kun je allemaal op tafel zetten bij het Paleo dieet? Deze levensstijl draait dus om onbewerkt eten, maar ook om veel eiwitten. Dus je kunt de dag gerust beginnen met een lekkere omelet met verse groenten of pannenkoeken van kokosmelk. Als tussendoortje neem je een zelfgemaakte mueslireep of brownie. En in de avond geniet je bijvoorbeeld van een mixed grill met avocadosalade. Online zijn er genoeg recepten te vinden, zodat je elke dag gevarieerd eet.