Fermentatie

Fermentatie is een anaeroob proces, dit betekent dat bij het proces geen zuurstof nodig is. Fermentatie wordt op gang gebracht door micro-organismen, cellen of schimmels. Tijdens het proces worden suikers, zoals glucose, omgezet in andere verbindingen zoals alcohol om energie te leveren voor hun stofwisseling. Bacteriën en gist worden gebruikt voor melkzuurfermentatie en ethanolfermentatie. Door fermentatie ontstaan verschillende smaken en texturen. Dit hangt af van de verschillende soorten bacteriën en gisten die gebruikt worden.

Het fermentatieproces verhoogt de nutritionele kwaliteit van voeding door bij te dragen aan gunstige verbindingen zoals vitamines en door de biobeschikbaarheid van mineralen te verhogen. Ook kunnen de bacteriën in gefermenteerde producten tot de probiotica gerekend worden. Probitioca zijn levende micro-organismen in voeding die gezondheidsvoordelen opleveren voor de gastheer. Probiotica heeft een gunstig effect op de darmen, de bacteriesamenstelling in de darmen en het immuunsysteem.

Fermentatie heeft de volgende invloeden op de gezondheid:

Fermentatie is de enige bewerking van producten waarbij het niet bepaalde nutriënten kapot maakt, maar juist meer nutriënten toevoegt en het niveau van andere verhoogt.
Het kan toxines en schadelijke bacteriën verwijderen uit het product
Het stimuleert een goede stofwisseling, vooral wanneer het wordt geconsumeerd voorafgaand aan een maaltijd. Het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen in het lichaam.
Het helpt bij de handhaving en het produceren van belangrijke enzymen.
Ook ondersteunt het het immuunsysteem. In het lichaam worden meer B vitamines, omega-3 vetzuren, verteringsenzymen, lactase en melkzuur gemaakt, deze stoffen werken tegen schadelijke bacteriën in het lichaam.
Fermentatie kan verschillende functies hebben in voedingsmiddelen. De volgende functies zijn belangrijke eigenschappen waarvoor fermentatie gebruikt wordt:

Conserveren
Voegt ‘goede’ bacteriën toe aan de darmen
Hoeveelheid micronutriënten vergroten
Maakt voeding verteerbaarder
Verandert de smaak
Vernietigen van stoffen die absorptie in het lichaam tegenwerken
Verkleint de kooktijd
Produceert koolzuur dat gebruikt kan worden voor gebruikt voor de productie van zuurdesembrood en koolzuur toevoegen aan bijvoorbeeld bier of champagne